dijous, 27 d’abril del 2017

LA LLEGENDA DE L'ATRAPASOMNIS








Fa molt de temps quan el món era jove, un vell líder espiritual de la tribu dels Lakota, estava en una muntanya alta i va tenir una visió. En aquesta visió Iktomi, el gran mestre bromista de la saviesa, va aparèixer en forma d’aranya.  Parlava en un llenguatge sagrat, que només els líders espirituals dels Lakota podien entendre.

Mentre parlava Iktomi, l’aranya va agafar un cèrcol d’un  salze molt vell, algunes  plomes, pèl de cavall, abaloris i ofrenes i va començar a teixir una teranyina.

Ell parlava amb l’ancià sobre els cercles de la vida, de com comencem la vida com nadons i creixem en la infantessa, ens seguim desenvolupant en  l’edat adulta i arriba la darrera etapa, la vellesa, on nosaltres hem ser curosos com quan érem nadons completant el cercle.

Però Iktomi, va dir mentre continuava teixint la xarxa:

A cada etapa de la vida hi ha moltes forces, algunes són bones, però d’altres són dolentes, si et trobés amb les forces bones, elles et guiaran en la direcció correcte. Però si escoltes a les forces dolentes, elles et provocaran dolor i et guiaran en la direcció equivocada.

Va prosseguir:
—Hi ha moltes forces i diferents direccions i et poden ajudar a interferir amb l’harmonia de la natura. També amb el gran esperit i les seves meravelloses ensenyances.
Mentre l’aranya parlava continuava teixint la seva teranyina, començant de fora i treballant cap al centre.

Quan Iktomi va acabar de parlar, li va dir a  l’ancià Lakota:

Mira la teranyina és un cercle perfecte, en el seu centre hi ha un forat, fes servir la teranyina per ajudar-te a tu mateix i a la teva gent, per aconseguir les teves metes i fes-ne un bon ús amb les idees de la gent,  els seus somnis i visions. Si tu creus en el gran esperit, la teranyina atraparà les teves bones idees i les dolentes sortiran pel forat.

L’ancià Lakota li va passar la seva visió a la seva gent i també als indis Siux que varen fer servir l’atrapasomnis com una xarxa  de la seva vida.

Aquest es penja sobre els seus llits, en una casa per captar els somnis i visions.

Les parts bones dels somni són capturades per la teranyina de la vida i s’aprofita en benefici d’ells i  la part dolenta dels somnis s’escapa a traves del forat  i  no formarà  part de la seva vida.

Ells creuen que l’atrapasomnis sosté el destí del seu futur. 

Llegenda de la tribu Lakota

Amèrica del Nord


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada