dissabte, 15 de juny del 2019

L'ARANYA MIZGUIR





Fa molts i molts d'anys hi va haver un estiu tan calorós que la gent no sabia on amagar-se per deslliurar-se dels ardents raigs del sol, que cremaven sense pietat. Coincidint amb aquesta època de calor, va aparèixer una gran plaga de mosques i mosquits, que picaven a la desafortunada gent de tal manera que de cada picada en saltava una gota de sang. Però, alhora, es va presentar la valenta Mizguir, incasable teixidora, que va començar a filar les seves teranyines, estenent-les per tot arreu i per tots els camins per on volaven les mosques i els mosquits.

Un dia una mosca que volava va caure a la teranyina de Mizguir.

Aquesta es va precipitar sobre ella i va començar a asfixiar-la; però la mosca va suplicar a Mizguir:

—Senyora Mizguir! No em matis! Tinc tants de fills que si els pobres es queden sense mi, no tindran res per menjar, molestaran a la gent i als gossos!

Mizguir va tenir compassió de la mosca i la va deixar lliure. Aquesta es va posar a volar, brunzint i anunciant  a totes les seves companyes.

—Aneu amb compte! Amagueu-vos bé sota el tronc del pollancre! Ha aparegut Mizguir i ha començat a teixir les seves xarxes, possant-les per tots els camins per on nosaltres volem i ens matarà a tots!

Les mosques i els mosquits, varen córrer i es varen amagar molt bé sota el tronc del pollancre, quedant-se allà com si fossin mortes. Mizguir es va quedar perplexa al veure que no podia caçar; a ella no li agradava passar gana. Què faria? Llavors va cridar al grill, a la cigala i a l'escarabat, i els hi va dir:

Tu, grill, toca la corneta; tu cigala, vés batent el tambor, i tu, escarabat, acosta't fins a sota el tronc del pollancre. Aneu anunciant a tots que la valenta Mizguir, l'incansable teixidora ja no viu, que la varen encadenar i la van enviar a Kazan, on la varen decapitar sobre un cadafal i seguidament va ser trinxada.

El grill va tocar la corneta, la cigala va batre el tambor i l'escarabat es va dirigir a sota el pollancre i els hi varen anunciar a tots:

—Per què us quedeu aquí, sembleu morts? Ja no viu la valenta Mizguir; li varen posar cadenes, la varen enviar a Kazan, on va ser decapitada sobre un cadafal i seguidament va ser trinxada.

Es varen alegrar molt les mosques i els mosquits, varen sortir del seu refugi i es varen posar a volar amb tal esverament que no varen trigar a caure a les teranyines de la valenta Mizguir. Aquesta va començar a matar-los tot dient:


—Heu de ser més amables i visitar-me  més sovint, per tal de convidar-me amb  més freqüència, perquè sou massa petits!
Conte Rus
Autor:Aleksandr Nikoalevich Afanasiev




2 comentaris:

  1. Caram, quina mosca més desagraïda i l'aranya de massa bona fe...A mi les mosques i els mosquits no m'agraden perquè són molt antihigiènics, malgrat a mi no em piquen...Però ves per on, jo que en general sóc molt amant dels animalons ( menys els que he anomenat), les aranyes em fan una mica de respecte, tot i que siguin bones pel medi ambient...Procuro apartar-me'n si en veig alguna!
    Que tinguis un bon cap de setmana, Marta.

    ResponElimina
  2. Bon dia. A mi les aranyes em fan venir esgarrifances. És curiós que un animaló tan petit provoqui tantes sensacions en el nostre cos i és que són tan lletges. Tot i que se que són molt necessàries pel medi ambient, no puc evitar si en veig alguna petita per casa de ventar-li una castanya.
    Bon cap de setmana, M.Roser.

    ResponElimina