dimarts, 15 de desembre del 2020

LA PAPALLONA BLANCA

 


Hi havia una vegada al Japó un ancià anomenat Takahama, que vivia des de jove en una petita casa que ell mateix s'havia construït al costat d'un cementiri, dalt d'un turó. Era un home estimat i respectat per la seva amabilitat i generositat, però els veïns del poble sovint es preguntaven per què vivia sol i al costat del cementiri, i per què mai s'havia casat.

Va succeir que l'ancià va emmalaltir greument i estava a punt de morir. La seva cunyada i el seu nebot varen anar a cuidar-lo en els seus últims moments i, li varen prometre que estarien al seu costat amb tot el que necessités, especialment el nebot, que no es separava de l'ancià.

Un dia, en que la finestra de l'habitació era oberta, va entrar un petita papallona blanca a l'interior. El jove va intentar fer-la fora en repetides ocasions, però la papallona sempre tornava a l'interior de l'habitació, finalment, cansat de la papallona, la va deixar voleiar a la vora de l'ancià.

Després d'una llarga estona, la papallona va abandonar l'habitació i el jove, encuriosit pel seu comportament i embadalit per la seva bellesa, la va seguir.

La papallona va anar fins al cementiri que hi havia al costat de la casa i es va dirigir a una tomba, va estar voletejant una estona fins que va desaparèixer. Tot i que la tomba era molt antiga, estava molt neta i ben cuidada i envoltada de flors blanques i fresques.

Després de perdre de vista la papallona, el jove va tornar a casa del seu oncle, i va descobrir que s'havia mort.

El jove li va explicar a la seva mare el que havia succeït, fins i tot l'estrany comportament de la papallona, la dona va fer un estrany somriure i li va explicar al seu fill el motiu de per què Takahama havia passat la seva vida en aquella casa.

Quan era jove, Takahama va conèixer  i es enamorar d'una jove anomenada Akiko, amb la que es volia casar. Tristament, pocs dies abans del casament la jove va morir. Aquest fet va enfonsar a Takahama en una profunda tristesa, de la que mai aconseguiria recuperar-se. Llavors, Takahama va decidir que mai més no es casaria amb cap altra dona i va construir una casa al costat del cementiri, per poder visitar i cuidar tots els dies la tomba de la seva estimada.

El jove va reflexionar i va comprendre que el seu oncle era la papallona blanca, i que ara finalment s'havia reunit amb a seva estimada Akiko.

Aquest bonic conte, ens parla sobre l'amor, concretament d'un amor capaç de transcendir en el temps i fins i tot a la mort. Un amor etern.


Conte Japonès



2 comentaris:

  1. Preciós aquest conte , un amor etern que va més enllà del temps i fins i tot traspassa les portes de la mort! I la simbologia de la papallona blanca , que bonica...Finalment es van retrobar!
    Petonets, Marta.

    ResponElimina
  2. Sí que és molt bonic aquest conte. Hi ha amors que no s'obliden mai. Petonets M.Roser.

    ResponElimina