diumenge, 14 de juny del 2020

EL COLIBRÍ DELS MAIES





La llegenda que contaven  l'antiga civilització dels maies, diu que quan els déus varen crear totes les coses de la terra, a cada animal, a cada arbre i a cada pedra li varen encarregar una feina, però quan van acabar es varen adonar que no havien encarregat a ningú la tasca de portar els seus desitjos i pensaments d'un lloc a un altre.
Com que ja no tenien fang ni blat de moro per fer un altre animal, varen agafar una pedra petita de jade i la van tallar amb forma de fletxa, després varen bufar sobre la petita fletxa i, va sortir volant. Els déus havien creat al 'xts'unu'um, el colibrí.
El colibrí era tan fràgil i lleuger que podia acostar-se a les flors més delicades sense moure un sol dels seus pètals, i a més a més, les seves plomes brillaven sota el sol com gotes de pluja i reflectien tots els colors.
Els homes varen provar d'agafar-lo, per adornar-se amb les seves boniques plomes, però els déus es varen enfadar i varen advertir als homes dient: “ si alguna persona  gosa agafar un colibrí, serà  castigada". És per aquest motiu que mai ningú ha vist un colibrí en una gàbia o sobre la mà d'un home.
Així, el misteriós i delicat ocellet ha pogut realitzar tranquil la seva missió i portar d'aquí cap allà els pensaments dels homes. La llegenda diu que si et trobes amb aquesta au és perquè hi ha una persona que t'envia bons desitjos i amor.  Tot i que el colibrí també pot advertir d'un desig de venjança o de fer mal.
Si un colibrí vola  al voltant del teu cap, no el toquis. Ell prendrà el teu desig i el portarà als altres; pensa bé  i desitja coses positives per tots. Per algun motiu un colibrí ha passat pel teu camí i alguna cosa realment extraordinària pot succeir. 
Llegenda
 d'Àmèrica Central 
Cultura Maia


2 comentaris:

  1. Una llegenda preciosa i un ocellet encisador...Oi que sempre està volant i mai es para a cap lloc???
    M'encantaria veure'n algun i que em portés un bon desig, o fer-li portar a algú!
    Bon vespre, Marta i amb colibrí o sense, bons desitjos per a tu.

    ResponElimina
  2. Bona Tarda,
    Llàstima, que aquests ocellets només viuen a Amèrica, perquè són una meravella. A qui no li agradaria que el colibrí li portés un bon desig?
    Com que no tenim un colibrí, també t'envio bons desitjos M. Roser!

    ResponElimina