diumenge, 18 de desembre del 2016

LA CAMPANA DE LA JUSTÍCIA








En una petita població d' Itàlia, el rei Joan havia ordenat que s' instal·lés una campana al mig del jardí principal.
Podia estirar la corda qualsevol persona que hagués sofert alguna acció injusta, o se li negués un dret que li correspongués.
Quan el rei l'escoltava, immediatament avisava als seus consellers perquè resolguessin el conflicte. El seu so era freqüent. L'utilitzaven les persones que no rebien un sou pel seu treball, o els clients d'algun venedor de fruita que pujava excessivament el preu de les taronges i les pomes.
La campana es trobava en una petita torre i, amb el pas del temps, les branques d'una planta enfiladissa que creixia en el jardí varen anar pujant mica en mica fins a la corda, i es varen embolicar amb ella.
Hi havia en el poble un comerciant que tenia un cavall de càrrega. Aquest havia estat un animal fort i bonic que l'havia ajudat molt en el seu negoci. Però després d'anys de treball, l'animal s'havia fet vell. Quan va deixar de ser-li útil, el comerciant simplement el va desatendre. Li va deixar anar les regnes i el va abandonar a la seva sort.
Trist, el cavall vagava pel poble a la recerca de refugi i aliment. Una tarda va arribar al jardí on hi havia la campana. Es va acostar a la planta enfiladissa  i va començar a mossegar les seves fulles, perquè tenia molta gana. Al mossegar les fulles, va estirar la corda  i la campana va començar a sonar.
El rei es va pensar que el cavall demanava ajuda i va fer venir als jutges. Aquests varen descobrir que l'animal havia servit a un amo, mentre era fort i valent. Per això varen resoldre que era  l'amo qui  tenia de cuidar-lo,  ara que el cavall ja no podia treballar, i així se li va manar  que ho fes.
El cavall va passar la resta de la seva vida en un estable confortable. Sortia al pati a prendre el sol i quan tenia gana  menjava palla i podia  beure aigua fresca de l'estany. De tant en tant el comerciant l'anava a veure i comprovava que estigués ben atès i  junts recordaven les aventures  viscudes en temps passats.

Conte   Italià





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada