dimarts, 5 d’abril del 2022

L' ESTRUÇ

 

<a href='https://www.freepik.es/fotos/avestruz'>Foto de avestruz creado por wirestock - www.freepik.es</a>


Un estruç amb les seves ales voluminoses i el seu coll estirat, recorria la Pampa com espantat, anant i venint de tots els llocs.

S’acostava la primavera i, per tot arreu, es veien fredelugues, ànecs i perdius, coloms i altres ocells disposats a fer el niu, ocupats en preparar tot el necessari per la propera niada.

Tots miraven astorats a l’estruç i no entenien el perquè de les seves corredisses, pensaven el que es pensa quan alguna cosa no s’entén, que s’havia tornat boig. Com que el senyor estruç tenia mal geni, ningú s’atrevia a preguntar-li el motiu que tenia per correr d’aquella manera, en comptes de pensar com la majoria de la gent; en l’estació que començava i que una nova família es tenia de formar.

Només el tinamú crestat amb qui tenia unes molt bones relacions, un dia li va donar a entendre que la seva conducta provocava rumors. L’estruç li va contestar que més estranya era la conducta dels altres ocells que, sense to ni so, i sense saber el què feien, anaven edificant nius per tots el llocs i posant ous sense mesura.

—Que així ho faci la gallina —va dir—, encara és pot entendre, perquè si alguna cosa li falta, l’home li ho dona… ( i ja se sap per què); però nosaltres, els ocells silvestres, sense més recursos que els que ens proporciona la natura, hem de ser més previsors i pensar en el futur. Aquest any hi ha sequera; poc menjar hi haurà i, abans de formar una família, em sembla necessari veure primer a quin lloc podré portar el meu harem de femelles, per cuidar-les bé, hauré de pensar amb quantes em podré reproduir i quans pollets podrà criar cada una. I per això, abans de decidir-me, analitzo l’assumpte.

Moralina:

Sistema recomanable, és el de calcular els recursos abans de començar a gastar.

Autor: Godofredo Daireaux


Autor imatge: Stavenn
tinamú crestat


2 comentaris:

  1. Tenia força raó l'estruç, primer es preocupava de trobar un bon lloc per a la seva família, penso que tenia un bon instint de supervivència...Per cert, no coneixia el tinamú crestat!
    Petonets, Marta.

    ResponElimina
  2. Doncs sí que té raó l'estruç, s'ha de ser previsor per evitar els possibles problemes.
    L'autor Godofredo Daireaux, a les seves faules ens mostra ocells de la pampa Argentina que era on vivia. Alguns d'aquests ocells són molt curiosos i el seu aspecte en causa sorpresa.
    Molts petons, M.Roser.

    ResponElimina