divendres, 29 de setembre del 2017

UN ELEFANT A L'HABITACIÓ





Aquest famós conte ve des de l' Índia. Com que  té un significat molt profund, els budistes i els hindús el varen agafar com a paràbola (història per ensenyar) les seves religions. Aquest relat ens ensenya que no tot és tant fàcil d'explicar i que no tots veiem el mateix.

En un temple al bell mig de les jungles més profundes de l'Índia, vivien quatre monjos joves i el seu  savi i ancià mestre. Els primers es van posar a discutir un dia sobre com era Déu. Cadascú tenia la seva pròpia versió, mentre un deia que Déu era "bo", l'altre deia que era "sever" o "just" o "pacient", menys el mestre... que se'ls mirava en silenci. Cansat de la discussió i veient  l’oportunitat d'ensenyar quelcom als seus alumnes, el mestre els va demanar que paressin de discutir i els va dir que al matí següent els demostraria que tots ells tenien raó però també que estaven equivocats.

Quan va sortir el sol i tots estaven reunits per continuar amb la discussió, el mestre els va aturar abans de que comencessin. Després, va obrir la porta d'una habitació i els hi va posar una bena als ulls mentre els hi deia:
-Vull que entreu allà dins, i m'expliqueu que hi ha, sense poder veure res ni dir res. Cadascú tindrà el seu lloc i no es podrà moure d'allà.

Els quatre monjos joves estaven molt intrigats. Després de cinc minuts varen sortir explicant que creien que hi havia dins de la cambra a través del tacte:
-Allà dins hi ha una serp, he estat molt afortunat, perquè quan me n’he adonat, he apartat la mà i se m'ha acostat a la cara, però no m'ha mossegat. Encara tinc la pell de gallina -va dir el primer.
-Ets boig? El que hi havia era un enorme vaixell, he pogut tocar amb seguretat les seves veles -li va respondre el segon.
-No sé que dir, segons he pogut percebre, l'única cosa que hi havia era una paret rugosa que segur que era de l'habitació... Per tant, no hi havia res de res allà dins -els va engegar el tercer amb desconfiança.
-Esteu tots equivocats, allà dintre hi ha un gran arbre. El seu tronc és ample i humit per sota, on és plantat, té arrels i tot. No es així mestre? -va preguntar el quart.

El mestre somreia mentre els hi treia les benes. Quan els va fer passar a l'habitació els seus alumnes no s'ho podien creure. Allà dins hi havia un enorme elefant! La serp era la trompa, les veles de vaixell eren les orelles, la paret era la panxa i el tronc de l'arbre era la pota. Enmig de la sorpresa l'ancià mestre els hi va explicar:


-Alumnes meus, cadascú ha pogut observar l'elefant des d'un lloc diferent. Si haguéssiu escoltat als vostres companys, i no creguéssiu que tots teniu  la raó, potser ho hauríeu  endevinat. Cadascú té la seva veritat, però en comptes de barallar-vos per veure qui té la raó, hagués estat més útil parlar entre tots, conèixer els diferents  punts de vista i visualitzar  el repte  des de  totes les seves perspectives.
Conte de l' Índia
Font: Casa Àsia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada