dimecres, 20 de novembre del 2019

ELS PAONS I EL PAÓ REIAL





En un corral hi vivien uns quants paons. Gent de poca idea, molt vanitosos, aparentant ser importants i creient que eren els amos de tot, s'admiraven entre sí, aprovant-t'ho tot junts, amb uns cloqueigs entusiastes per qualsevol tonteria que digues qualsevol d'ells,  i  feia falta que un, s'inflés majestuosament, deixant anar un esternut solemne, per tal que tots fessin alhora:   glu, glu,glu,glu!
No obstant això, anaven mal vestits i eren presumits, insaciables i de mal geni, buscaven brega amb  qui no mostrés per a ells una admiració incondicional.
Va arribar un dia de visita un ocell, semblava ser un parent seu, però molt més elegant en les seves maneres,  ben vestit, amb una certa senzillesa amb una cua més llarga que la d'ells  i un tocat brillant molt més bonic que l'horrible bonet violaci que tenien al cap.
El varen començar, per suposat, a mirar de reüll.
Llavors, el  millor orador dels paons, veient que les seves paraules produïen poc efecte  en l'hoste, va voler causar-li una impressió irresistible i ensenyar-li que ells també eren bonics; va posar les cames rectes, esternudà fort  i  va obrir la cua posant-se-li  la cara tota blava  i  vermella.
Tots els seus companys el varen imitar,  i va quedar efectivament estupefacte el paó reial, al veure tanta vanitat, juntament amb tanta ignorància. Va voler llavors ensenyar-los el que realment era digne d'admiració  i va desplegar, com un ventall, la seva magnifica cua.
Quan varen veure  i  comprendre la seva inimitable superioritat, els paons es varen ajuntar, i en son de guerra, es varen abalançar per destrossar el que no podien igualar.
El paó reial, va alçar el vol, es va assentar a d'alt del mur i va deixar anar una riallada.


Autor: Godofredo Daireaux






2 comentaris:

  1. Una bona lliçó la del paó reial...Els altres paons anaven de sobrats i els va sortir el tret per la culata;
    No sé perquè, però allò que no poem obtenir perquè és bell, intentem destrossar-ho, enlloc de admirar-ho amb humilitat!
    Petonets Marta.

    ResponElimina
  2. Bon dia!
    Que dolenta és l'enveja, treu el pitjor de les persones. I que feliços seriem tots si no existís!
    Cadascú ha d'intentar ser la millor versió d'un mateix.
    Petons M.Roser

    ResponElimina